Senaste inläggen
När man är gravid som jag är så kan man vara sugen på allt möjligt tokigt och konstiga blandningar av saker. Så denna ugnsfalukorv blev mer som ett stort lager av gosaker än en vanlig hederlig ugnsfalukorv med ost :D
Men gott blev de =)
Jag fyllde den med
Äpple
Tomat
Ketchup
Senap
Sedan använde jag en ost med mkt smak som jag sedan rev och strödde över allting
Sen fick den även bada i en tomatsås gjord på en burk krossade tomater, rödlök, bostongurka, salt och peppar
I i ugnen på 200 grader i ca 20 min.
Förvånansvärt gott faktiskt :D
Serverades med ris
Denna tårta blev våran gosak till kaffet efter all julmat.
Den var fylld med färska jordgubbar, mandariner, vaniljsås och vanlig hederlig jordgubbssylt om jag inte minns fel.
Botten bestod av en god smak av saffran. sen gjorde jag en vitchokladfrosting som jag spritsade rosorna med, rinnande chokladganache samt så tror jag den är spacklad med vanlig grädde ? Jag minns ärligt inte så mycket hehe .
Men den blev uppskattad vilket var super roligt
Ja denna tårta va inte enkel, den krävde mycket tid, arbete och tålamod. Efter tre dagars pillrande blev den äntligen klar.
Den är gjord av chokladbottnar i två olika stolekar
(Jag tror sammanlagt jag gjorde 4 eller om det var fem bottnar till denna)
Fylld med jordgubbsmousse
Spacklad med vaniljsmörkräm (samma som chokladsmörkräms receptet)
pälsen spritsad med päronfrosting
Nosen, flugan och ögonen är gjorda av marsipan
Det var ett otroligt arbete
Denna tårta gjorde jag då min syster var och hälsade på med sina barn, kan jag säga att den blev uppskattad? ;)
Tårtbotten finns i ett annat inlägg här på bloggen.
Sedan fyllde jag den med hallonmousse samt glasskräm, för att sedan spackla den med chokladsmörkräm, sen gjorde jag en chokladganache och lät den rinna över kanterna , slutligen dekorerade jag med jordgubbar och olika sorters godis. En riktig goding!
Glasskräm:
2 dl mjölk
5 msk vaniljpulver/marsan
Blanda samman och ställ kallt till det har stelnat lite
1 krm vaniljsocker
2,5 dl grädde
Vispa grädden fluffig, tillsätt sedan grädden i vaniljsåsen och rör runt
Hallonmousse:
200g frysta hallon
1 dl florsocker
100 g färskost
2,5 gelatinblad
2 dl grädde
Lägg gelatinbladen i vatten
Koka upp hallonen med lite vatten, mosa dom med en gaffel, sila sedan av hallonkärnorna och låt svalna lite.
Vispa färskosten med florsockret i en bunke, vispa sedan grädden i en annan bunke.
Vispa ner gelatinet i hallonsåsen, vispa sedan ner färskost smeten i hallonsåsen, rör till sist ner grädden och vänd den så den blir fluffig och fin. Ställ kallt några minuter
Chokladganache:
200g mörk choklad
2 dl grädde
hacka chokladen i småbitar
Värm upp grädden i en kastrull, den ska inte koka men nästan.
Häll sedan ner chokladen och låt den vara i ca 2 minuter innan du börjar röra om den. Det ska sedan bli en slät och blank ganache. Låt svalna
Chokladsmörkräm:
175g rumsvarmt smör
350g florsocker
1-2 tsk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 msk kokhett vatten
Vispa smöret mjukt, tillsätt florsocker, vaniljsocker och kakao, vispa ihop. Tillsätt tillsist det varma vattnet och vispa smeten tills den är mjuk.
Sedan va det bara att fylla tårtan med glasskrämen och hallonmoussen och för att få den extra saftig så kan man blöta bottnarna med lite saft, det är en smaksak. Sedan lät jag den stå över natten så den fick sätta sig lite.
Dagen efter spackla jag den med smörkrämen och dekorerade den. =)
Ja tårtbottnar är nått jag hållt på med länge, jag vet inte hur många äggkartonger det gått åt i hemmet innan jag tillslut hittade den perfekta (enligt mig själv). Vill man bygga våningstårtor bör man göra en betydligt stadigare botten om inte annat kan man stötta upp denna också med tårtpinnar.
För att göra denna tårtbotten behöver du:
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
Vill du ha en chokladbotten tillsätter du ca 2-3 msk kakao
Sätt ugnen på 175 grader och förbered en springform genom att smöra den med smör eller använda bakpapper på sidorna och botten av formen. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt mjöl och potatismjöl ett i taget under vispning, tillsätt sedan bakpulvret samt vaniljsockret. Häll sedan smeten i formen och in i ugnens mittersta eller nedre del, beroende på ugn. Grädda i ca 40 min. Är kakan sedan torr är den klar.
God gryta med sting.
*Gurka
*Purjolök
*Röd paprika
*Grädde
*Räkor
*Tomatpuré
salt, peppar, chili, vitlökskryddor
fräs ihop grönsakerna och krydda efter smak, häll i en klick tomatpuré och rör ihop.
Häll i grädden och låt puttra en stund så smakerna får sätta sig.
Ta bort grytan från plattan och häll i räkorna.
Servera med ris
En bra dag med bra besked så lyxar vi till de med lite räksallad =)
I denna innehåller det :
*Räkor
*Gurka
*Tomat
*Isbergssallad
*Avocado
*Färsk dill
*Paprika
Sen ett god baguette med smör och ost samt aioli :D
Va ett dag sedan de blev nått uppdaterat här men nu är jag i farten igen =)
Kvällens middag blev:
Bakpotatis med räk och mangoröra med chili, sandras alternativ skinkröra
Porterstek med pressad potatis
Sen ett försök på en mindre fin alla hjärtansdag tårta som innehåller chokladvaniljkräm, färska jordgubbar och jordgubbsmousse =)
Räk och magoröra med chili
*Creme fraiche
*Majonäs
*Rödlök
*Salt o vitpeppar
*Färsk dill
*Räkor
*Mango
*Sweetchili sås
Skinkröra
*Creme fraiche
*Majonäs
*Rödlök
*Salt o vitpeppar
*Färsk dill
*Rökt skinka
Porterstek
*Fransyska
*Porteröl
*Svartvinbärssaft
*Gul lök
*Vitlöksklyftor
*Enbär
*Svartpepparkorn
*Timjan
*Soya
*Köttbuljong
*Äpple
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|